Healthy en ecofabulous fastfood bij EXKi

exki

Dagje Brussel op de planning staan deze zomer en voorkeur voor fastfood? Dan is het een leuk idee om eens kennis te maken met EXKi, een nieuw type snelrestaurant dat verse natuurlijke producten aanbied om ter plaatste op te snoepen of om mee te nemen. De evenwichtige en gezonde gerechten worden gemaakt van hoogwaardige ingrediënten. Fastfood goes healthy en dat vind ik iets om enorm blij van te worden.

Omdat EXKi vooral werkt met seizoensgroenten (wat heel ecofabulous en milieubewust is) zetten ze elke maand een seizoensgroente in het zonnetje. Deze maand is dat de heerlijke aromatische tomaat die het hele jaar door verkrijgbaar zijn maar het meeste smaak geven van Juli tot Oktober. Deze veelzijdige groente doet het rauw heel goed in een salade (denk caprese of panzanella) of als koele gazpacho (een persoonlijke favoriet) maar warm zijn de mogelijkheden ook talrijk.

Tomaatjes bevatten weinig calorieën maar zitten vol vitamine C, E en lycopeen en betacaroteen, allemaal stoffen waar je huid van gaat stralen, een extra excuus om vaker van een tomaatje te snoepen. Forfor, calcium en magnesium en kalium zijn nog enkele stoffen die tomaten zo gezond maken, ze ondersteunen de nierfunctie en verminderen een hoge bloeddruk. Maar buiten dat zijn ze gewoon erg lekker.

EXKi heeft voor de maand Juli drie nieuwe gerechten op de kaart gezet met als ster ingrediënt de tomaat.

Een sandwich: Tomaat, tijm en paprikasaus, ham

Een warm gerecht: Linguini, courgette, tomatensaus, verse tomaten, basilicumpesto

Een soep

EXKi vind je in België volop in Brussel maar er zijn ook filialen in onder andere Antwerpen, Leuve, Charleroi, Luik en Brugge. In Nederland is er een EXKi filiaal in Den Haag. Voor filialen en het menu check je de EXKi website, vooral de pagina met desserts is gevaarlijk, ik zit watertandend achter mijn computer…..

Maar EXKi helpt je ook thuis op weg om gezond en lekker te eten, deze bijzondere salade van kerstomaten met kersen is een suggestie van EXKi en ga ik deze week zeker nog eens uitproberen. Hier volgt het recept voor een salade van kerstomaatjes met kersen voor 4 personen. Een gerechtje vol vitaminen en voedingsstoffen dat amper calorieën bevat.

1 klein handje kersen

50 g rode bessen

400 g kerstomaten

1 soeplepel azijn

2 soeplepels olijfolie

peper en zout

(optioneel: pijnboompitten en veldsla of krulslamelange)

Spoel de kersen, snij ze in twee en ontpit ze. Spoel de kerstomaten en snij ze in twee. Daarna de bessen spoelen en van de trosjes afristen (vind ik altijd een enorm leuk klusje).

Giet azijn in een slakom en voeg er peper en zout aan toe en meng de olijfolie erdoor. Voeg er de tomaten, kersen en bessen aan toe en meng goed. Deze salade is helemaal mooi op een bedje van veldsla of mooie diepgekleurde krulsla. Wat geroosterde pijnboompitten geven een extra bite aan deze salade.

Eet smakelijk!

Advertenties